torstai 6. joulukuuta 2007

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Taas kerran on se aika vuodesta, jolloin juhlistamme tätä pientä ja pohjoista kotimaatamme.

Suomi on pieni maa, mutta täällä on paljon erikoista. Seuraavaksi kerronkin, mikä on minulle tärkeintä tässä maassa, ja miksi.

Musiikki, luonnollisesti. Suomalaisethan ovat hevi kansaa, ja meillä on monia upeita bändejä. Nightwish on tietysti niistä tärkein, mutta myös muita löytyy: Sonata Arctica on hiukan Nightwishin kaltainen ja hieno bändi. HIMiäkin tykkään kuunnella silloin tällöin. Ja Ari Koivunen tietysti.
Myös hyviä suomeksi laulavia on, kuten Apulanta. Hyvistä sanoituksista saa aina plussaa, joten siitä syystä mainitsen myös Jipun, sekä Finteligensin, joilla on hyviä sanoituksia ja "tarinoita", vaikka musiikityylistä en niin paljon pidäkkään.
Ei pidä myöskään unohtaa, että me myös omistamme kunnian ainakin kahden musiikkityylin kehittämisestä: Nightwish oli ensimmäinen Melodical Heavy tyylistä musiikkia soittava bändi, jota on seurannut esimerkiksi Within Temptation. HIM oli ensimmäinen Love Metal bändi.

Jääkiekk0, yllätys yllätys. Jääkiekon pelaaminen ei nyt varsinaisesti talveeni kuulu, mitä nyt joskus ekaluokkalaisia vastaan pelaamme (Ja häviämme) ystävien kanssa. Silti Suomen menestys on minulle erittäin tärkeä asia.
Kuten kaikki tietävät, voitimme rakkaan tai vähemmän rakkaan vihollisemme Ruotsin vuonna -95. Itselläni oli ikää silloin alle vuoden verran, joten en tietenkään tajunnut, miten suuresta asiasta oli kysymys. Hiukanko harmitaa nyt. En osaa kuvitella, kuinka ihanaa olisi päästä ainakin Suomen voitonjuhliin, hyppimään torille hutamassa ja heiluttamassa Suomen lippua. Seuraan tiiviisti MM-, sekä olympiakisoja. Viime vuonna pääsin katsomaan Torinoon Suomi - Saksa peliä ja oli mahtava fiilis. Ystäväni kanssa katsoin loppuottelua, ja olimme sanoinkuvaamattoman pettyneitä, kun Ruotsi taas kerran meidät löi.
Erittäin hyvää kannustusmusiikkia ovat Finteligensin Kaikki Peliin sekä Det Glider in. Molemmat ovat olleet Suomen kannustuslauluja. Viime vuonna MM-kisoissa soitettiin Nightwishin Creek Mary's Blood kappaletta, joka oli ainakin minulle erittäin positiivinen yllätys. Toivottavasti Suomi tänä vuonna löisi ne likaiset Ruotsalaset finaalissa... Meille se voitto kuuluu!

Kieli. Vaikka puhun nykyään paljon Englantia ja Italian kieli on myös sydäntäni lähellä, on myös Suomi minulle täkeä kieli. Jos ei muuta, niin ainakin Suomen kielestä saa väännettyä erillaisia sanaleikkejä, jota henkilökohtaisesti rakastan. Se on myös hiukan harvinaisempi kieli, ja olen ylpeä, että osaan sitä. Ja se on loppuen lopuksi hyvin monimutkainenkin.
Myös Tolkien käytti Suomea kehittäessään Haltijakielen, ja ovathan hänen teoksensa aivan upeita!
Mainitsen tässä yhteydessä myös Suomalaiset kirjailijat, sillä heitäkin on monia. Ensimmäiseksi nyt tulee mieleen ehkä Tove Jansson, jonka teokset ovet tunnettuja ympäri maailman. Mielestäni ehkä Suomen paras kirjailija on Ilkka Remes, jonka Aaro Korpi sarjaa luen. Mahtava sarja. Toinen hyvä kirjailija on kaimani Kira Poutanen (Tosin hänen nimensä kirjoitetaan yhdellä i:llä) jonka kirjan Ihana Meri olen lukenut. Kannattaa lukea.
Kirjoista tulee mielestäni erillasia, jos ne kirjoittaa Suomeksi, kuin silloin kun ne vain käännettän. Suomeksi kirjotetut kirjat ovat jotenkin.. Erilailla kirjoiitettu. Niissä näkyy kielen monipuolisuus paremmin.

Luonto. Suomen luonto on älyttömän kaunis ja monipuolinen. Minusta ihaninta aluetta ovat Pohjois Karjala, sekä Lappi. Mökkimme on Pohjois Karjalassa, Enossa. Sinne on noin 6 - 7 h ajomatka Helsingistä. Rakastan pitkiä automatkoja. Ainoa huono puoli on siinä, että ne saastuttavat. Pohjois Karjalan vaarat ovat ihania, varsinkin Koli. Ja Pielinen, jonka rannalla mökkimme on, on varmaankin Suomen ihanin järvi. Kesäisin siellä on älyttömän kuuma ja talvisin paljon lunta. Pidän juuri sellaiseta. Siellä myös liikkuu niin ihana eläin, kuin Susi, lempieläimeni. Susi kuuluu Suomen luontoon, niitä ei saa tappaa! Lähellä Enoa, ja minulle tärkeää kaupunkia Jonesuuta, sijaitsee Suomen pyhä kaupunki, Kitee. Jokaisen Nightwish fanin Mekka, siellähän se on perustettu. Sinne on tehtävä pyhiinvaelluksia.
Lappi on toinen ihana alue Suomessa. Valitettavasti en ole siellä päässyt vielä kesällä käymään, mutta joskus toivottavasti vielä. Lapin tunturi, metsät, kaikki sellainen on älyttömän kaunista ja ihanaa.
Myös Tuomas Holopainen tuntuu pitävän Lapista. Nightwish kuvaa tätä aluetta kauniisti kappaleessaan Lappi. Kappale löytyy levyltä Angels Fall First (1996)

Osa 1:
Erämaajärvi
Kautta erämaajärven
matkaa kulkuri yksinäinen
Näkee lammella joutsenparven
vapauttaan itkevän

Kaipuu menneisyyteen
kiirii ilmassa huutoina kotkien
Ikijärveltä turvatulta
käy matka vuorten taa

Osa 2:
Noitarummut
(Witchdrums)

Instrumentaali

Osa 3:
Tämä hetki on ikuisuus
(This moment is Eternity)

Päivä ei omista avainta täällä
Missa kuu aitaakylmää hämäräänsä
Tämä hetki on ikuisuus

Kauneuden maa
Kylmä ja julma
Vuonot laulavat kaikuen
Heijastavat melankolisuutta

Luota tuuleen
Luota tuleen
Erakon kutsu
Yön erakon

Korpin maa
Karhun maa
Kotkan maa
Ja Ahmojen

Synkkiä ovat Susien peilit...

Osa 4:
Etiainen

Instrumentaali


Tämä hetki on ikuisuus, on alunperin englanniksi, mutta käänsin sen nyt. Anteeksi, että se on hiukan kömpelö.

No mutta ei tässä kai muuta.

Hyvää Itsenäiyyspäivää kaikille!
Olkaamme ylpeitä Suomesta!

Stargazer

Ei kommentteja: